Seth Erlandsson föreläser i Markuskyrkan.

Biblicums andra stora jubileumstillfälle ägde rum i Markuskyrkan den 20 oktober, där vi kunde glädja oss över många nya ansikten. Vi märker att Biblicum fortfarande har en viktig uppgift att fylla. Även på profeten Elias tid fanns det människor som ville hålla fast vid Gud och hans ord fastän de var få.

Dr Seth Erlandsson, Västerås, inledde sin bibeltimme med att förklara de bilder och liknelser som profeten Sakarja skriver om. Mannen med mätsnöret, prästens nya kläder, den flygande bokrullen är några av de syner som profeten fick se och vi fick lära oss den andliga innebörden av dessa syner.

Under andra bibeltimmen talade Seth om de många viktiga messianska profetiorna hos Sakarja. Han förutsäger Messias intåg i Jerusalem. Här talas om förbundsblodet, de 30 silverpenningarna, den slagne herden, de förskingrade fåren och Jerusalems invånare som ska se upp till den de har genomborrat.

Berthold Nilsson och Ingvar Adriansson

Före kaffet förde Berthold Nilsson, Silverdalen, in oss i den svenska bibelhistorien. Han visade på ett förtjänstfullt sätt hur översättningen till det svenska språket förändrats genom åren. I en bibelvers från Johannes evangelium var det bara ordet ”om” som var kvar i alla bibelöversättningar sedan Gustav Vasas Bibel. Hans stora bibelsamling från 1500 och framåt var både sevärd och intressant. Utställningen uppe i biblioteket besöktes av samtliga deltagare.

Dukat till fest!

Dagen till ära blev vi sedan bjudna på ett mycket välsmakande tårtkalas där ingenting saknades för den sötsugne.

Kvällen avslutades med ett bildspel, ”Biblicum 50 år i ord och bild” av Biblicums verksamhetsledare Ingvar Adriansson.

* * *

Bibelutställning i Biblicums bibliotek.

Biblar från 1500 till 2000

Länkar till de inspelningar och dokument som finns utlagda (Berthold Nilsson introduktion till utställningen är inte inspelad, men hans skyltar finns sammanställda till ett lärorikt pdf-dokument):